T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Ankara Olgunlaşma Enstitüsü

HAKKIMIZDA

YEMEK ATÖLYESİ

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

VİZYONUMUZ

Yiyecek içecek hizmetleri sektöründe Türk mutfağını dünyaya tanıtarak gelecek nesillere aktarmaktır.

MİSYONUMUZ

Yiyecek içecek hizmetleri sektöründe çalışabilecek mesleki yeterliğe sahip ara eleman ve iş yeri açabilecek kapasitede yeterliliklere sahip bireyler yetiştirmektir.

 

BÖLÜMÜN AMACI:

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki
yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

BÖLÜMDE VERİLEN EĞİTİM PROGRAMI / PROGRAMLARIN TANIMI, AMACI, İÇERİĞİ, SÜRESİ VE EĞİTİMİ VERİLEN DERSLER:

Atölyemizde Olgunlaşma Enstitüsü ve Pratik Kız Sanat Kursları eğitimleri verilmektedir.
Olgunlaşma Enstitüsü Bölümünde 2 yıl süreli Mutfak Dalı eğitimi verilmektedir.

Tanımı: Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Süresi: Alan programının toplam eğitim süresi, 2 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

Alan dersleri;
Mutfak uygulamaları
Türk mutfağı
Tatlı yapım teknikleri
Temel yiyecek üretimi
İşletmelerde beceri eğitimi
Proje geliştirme
Üretim atölyesi çalışması
Alan ortak dersleri
Bilgi ve iletişim teknolojisi
Mesleki gelişim
Servis hazırlıkları
Temel yiyecek üretimi
Yabancı dil

Pratik Kız Sanat Kursları;
Pasta Bisküvi; 128 saat
Türk mutfağı, 128 saat
Davet Yemekleri;128 saat
Açık Büfe; 128 saat

 

EĞİTİM PROGRAMINI BAŞARI İLE TAMAMLAYAN KURSİYERLER NELER KAZANIR, NELERİ YAPABİLECEK DURUMA GELİR?

1.Mutfak alanındaki ortak temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Yiyecek-İçecek Hizmetleri Mutfak alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

1
Pratik Sanat Kursiyerlerinin Çalışmaları

 

BÖLÜME / EĞİTİM PROGRAMINA KABUL ŞARTLARI:
Meslek Lisesine bağlı örgün eğitim kurumlarını tamamlamış veya herhangi bir kademesinden ayrılmış veya bu sisteme hiç girmemiş genç kız ve kadınlarımız kabul edilir. Değişik süre ve kademelerde düzenlenen modüler programlarla meslek eğitimi yapılır.

Öğrencilerin sağlık durumu, Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır. Okulda ilgili mevzuat doğrultusunda komisyon oluşturularak, mülakat yapılır ve başvuran öğrencilerin; fiziki görünümü, mesleğe ilgi ve yatkınlığı, anlama-kavrama, ifade ve ikna becerisi, özel yetenekleri, kişisel özellikleri, vb. konularda değerlendirilerek başarılı olanların kayıtları yapılır.

BÖLÜMLE İLGİLİ İŞ İMKÂNLARI:

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanının Mutfak dalından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
2. Pastanelerde,
3. Kurum mutfaklarında,
4. Kafeterya, bar ve restoranlarda,
5. Yemek fabrikalarında çalışabilmektedir.

BÖLÜMLE İLGİLİ EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI:

Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Yiyecek-İçecek sektöründeki gelişmelerin yanı sıra toplumdaki sosyo-kültürel ve ekonomik değişimler insanların büyük bölümünün ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmesine ve Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanının hızla gelişmesine neden olmuştur. Bu nedenle meslek elemanlarının eğitimli kişiler olması büyük önem taşımaktadır.

Bu alanda meslekî eğitim almış kişiler, sadece ülkemizde değil başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülkede iş bulma imkânına sahiptir. Yabancı dil bilen, kendini geliştirebilen meslek elemanları rahatlıkla yurt dışında da çalışabilirler. 3308 sayılı kanuna göre  staj  yaptıkları yerlerde kalıp çalışabilme  imkânına sahiptirler. Kendi işyerlerini kurabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.06.2013 - Güncelleme: 02.11.2017 21:59 - Görüntülenme: 4859
  Beğen | 0  kişi beğendi