ÜRETİM

.

El Sanatları Bölümü, okulumuzda Moda-Çiçek ve Bebek Üretim atölyelerinden oluşmaktadır. Öğrenciler ikinci sınıfta seçtikleri üretim atölyelerinde çalışarak satışa sunulan ürünlerin karşılığında döner sermayeden kar payı almaktadırlar.

Atölyemizde, dünü bugüne uyarlayan, ülkemizi tanıtan, eski çizgileri günümüze yansıtan, kültürümüzün zenginliğini ürünlerimizde toplayan, Türk el sanatlarını ölümsüzleştiren, Anadolu insanının bölgesel tipik özelliklerini yansıtan ürünlerimiz mevcuttur. Ayrıca atölyemizde her türlü çiçek ( gelin başları, el çiçekleri, dekoratif çiçekler ), şapkalar ve Osmanlı Dönemi başları yapılmaktadır.

Kız Meslek Lisesi El Sanatları Bölümünden mezun olan öğrenciler daha önce almış oldukları derslerden muaf sayılmaktadırlar.

Öğrencilerin sipariş ve hazıra üretim yapabilmeleri, üretim süresi içinde gerekli kalite kontrolü yapmaları, kısa zamanda kaliteli iş üretebilmeleri, işi zamanında bitirme, öğrenci müşteri ilişkileri konularında deneyim kazanmalarına özen gösterilmektedir.

Kendine güvenen, girişimci çevresiyle iletişim kurabilen, araştıran ve yenilikçi bireyler olmaları hedeflenmektedir.

Bu programı tamamlayan öğrenciler el sanatlarının ülkemiz tanıtımı açısından önemini bilir, turizm sektörüne yönelik turistik eşya üretimi yapar ve pazarlar.

Kadın iş gücünü kuvvetlendirmeyi amaçlayan enstitümüzdeki bölümümüz dışarıdan özel ve toplu sipariş almaktadır.

Bunun yanı sıra atölyemiz, yapılan tüm ürünlerden örneklerin fotoğraflarının bulunduğu küçük bir arşive sahiptir.

Üretilen ürünlerimizin enstitümüz satış odasında satışı yapılmaktadır.

Bölümümüz Ankara Olgunlaşma Enstitüsünün geleneksel bölümlerinden biridir.

İki yıllık eğitim sonunda verilen sertifika ile öğrenciler seçtikleri bölümlere göre tasarımcı, usta öğretici, ya da serbest çalışabilen kalifiye eleman olarak mezun olurlar.

KAVUK SARIK KAVUK
çiçek çiçek
PEÇETELİK PEÇETELİK

KİTAP AYRACI EV AKSESUARI BAŞ ÇİÇEĞİ

PROJELER:

Atölyemiz, enstitümüzün yürüttüğü ‘’ANADOLU ÇİÇEKLERİ ’’ isimli projenin içinde yer almıştır.Anadolu Çiçekleri, Anadolu yarımadasının zengin coğrafi özellikleri, coğrafi farklılıkların getirdiği iklim çeşitliliği, üç kıta arasında doğal bir köprü oluşu, Dünya’da benzerine az rastlanan bir bitki çeşitliliğine sahip oluşunun nedenidir. Dünya’da sadece belli bir bölgede yetişen veya anavatanı belli bir bölge olan (endemik) bitkiler açısından ülkemiz Dünya’nın birkaç bölgesinden biridir.

Ülkemizin bu zenginliği, bu biyolojik çeşitliliği geleneksel el sanatlarımıza yüzyıllar boyu esin kaynağı olmuştur. Örtüsünden oyasına, tablosundan nakışına renk renk, çeşit çeşit, ilmek ilmek işlenen bu nadide bitkilere olan vefa borcunu enstitümüz 50. yıl temasıyla ödemek istenmiştir.

Giderek kaybolmaya yüz tutan bu çiçekleri yeniden vurgulayarak canlandırıp yeni nesillerle paylaşmak ve Anadolu çiçeklerine yeni bir boyut yeni bir hayat vermek istenmiştir.

Çiçekler, atölyemizde aslına uygun olarak, çeşitli teknikler kullanılarak çalışılmıştır.

ENDEMİK ÇİÇEKLER PROJESİNDEN ÖRNEKLER

çiçek