T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Ankara Olgunlaşma Enstitüsü

KUTNU GİYSİ KOLEKSİYONU

Kutnu kumaşı dokumaların içinde dünü en eskilere dayananlardandır. Daha Dünyada basma sanatı yokken ipeğin çeşitli boyalara defalarca bastırılarak kendisine has renk ve motifler verilerek yapılmasıyla elde edilirdi. Kimi çizgili kiminin üzeri desenli olan bu kumaşlar, el tezgahlarında ilmek ilmek üretilirdi. Ayrıca kutnu kumaşı Osmanlı İmparatorluğunda da saray giyiminde ve yönetiminde bulunan kişilerin gözdesi olmuştur.

 

Görkem, zarafet ve estetik ifade eden bu kumaşların ham maddesi floş olan suni ipek ve pamuk ipliğidir. İçinde sentetik hiçbir madde bulunmadığından sıhhi bir kumaş türüdür. "Mecidiye, hindiye, zencirli, kemha, darcı, sedefli, mekkavi, kürdiye, cütari, rehvancıoğlu, kırkalem, sultan, Osmaniye, mehtap mercan, sedyeli, çiçekli" olmak üzere 60'tan fazla çeşidi olan kutnunun hakim rengi sarıdır. Sarıya; yine bu renk kadar göz alıcı olan; kırmızı, mor, yeşil, bordo, pembe, mavi ve siyah eşlik eder.

 

Şimdilerde kutnu kumaşı yöresel bir kıyafet olarak kullanıldığı gibi dekoratif amaçlı, çeşitli aksesuar, turistik giysi, çanta, terlik, perdelik kumaş ve folklor kıyafeti olarak da kullanılmaktadır.

 

Bizler de Anadolu'nun üç bin yıllık tekstil mirasına sahip çıkarak geleneksel dokumamız kutnuyu tüm zarafet ve inceliği ile otantik izler taşıyan giysi tasarımlarına taşıdık ve sizler için çok özel bir koleksiyon oluşturduk.

29-11-2017

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.03.2015 - Güncelleme: 21.12.2023 21:48 - Görüntülenme: 9986
  Beğen | 2  kişi beğendi