T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Ankara Olgunlaşma Enstitüsü

SIRMA ATÖLYESİ

Atölyemizde geleneksel el islemelerimizden birisi olan sırma (dival işi- Maraş işi) tekniği ile işlenmiş ürünler hazırlanmaktadır.

Üretim atölyemizde hazırlanan bu ürünler satış odasında satılmak üzere veya sipariş olarak üretilmektedir. Ayrıca okulumuz koleksiyonlarına yönelik defile kiyafetlerindeki işlemelerin yoğun bir kısmı da sırma atölyesinde çalışılmaktadır.

Üretim atölyesinde geleneksel el işlemelerinden biri olan Sırma (Maraş işi) tekniği desen özellikleri ve işleme teknikleri korunarak uygulanmaktadır. Sırma desenleri özel olarak hazırlanan çirişli kartondan yine özel bir bıçakla oyularak oluşturulmaktadır.

Desenlerin gül, mine vb. bölümleri dört kat kabartma kartonunun bıçakla yontularak boyut verilmesiyle elde edilir. Desenlerin üzeri çok katlı sim veya ipek iplikle bezenerek ve çesitli süsleme gereçleriyle süslenerek işleme gerçekleştirilmektedir.

 
13-11-2018 13-11-2018 
13-11-2018
13-11-2018

Üretim atölyesinde geleneksel el islemelerinden biri olan Sirma (Maras isi) teknigi desen özellikleri ve isleme teknikleri korunarak uygulanmaktadir.Sirma desenleri özel olarak hazirlanan çirisli kartondan yine özel bir biçakla oyularak olusturulmaktadir.

Desenlerin gül, mine vb. bölümleri dört kat kabartma kartonunun biçakla yontularak boyut verilmesiyle elde edilir. Desenlerin üzeri çok katli sim veya ipek iplikle bezenerek ve çesitli süsleme gereçleriyle süslenerek isleme gerçeklestirilmektedir.

 

Sirma teknigiyle yapilan ürünler ;

• Kaftan, gelinlik, abiye giysi islemeleri,

• Yatak örtüsü,

• Masa örtüsü, oda takimi, bohça,

• Gözlük kabi, cüzdan, pano, bros,

• Fular, sal,

• Çesitli bayrak, fors ve flama islemeleri.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.06.2013 - Güncelleme: 03.01.2024 15:04 - Görüntülenme: 39732
  Beğen | 24  kişi beğendi