MAKİNE NAKIŞLARI ATÖLYESİ

M NAKIŞ

Geleneksel Türk el sanatlarının asıllarına bağlı kalarak günümüz yeniliklerini takip ederek gelecek nesillere aktarmak ve bu doğrultuda evrensel eğitim vermektir.

El Sanatları alanında öncelikle eğitimli kadın iş gücü yaratmak, girişimciler yetiştirmek, bireylerin toplumdaki sosyal konumunu yükseltmek, ülke ekonomisine katkıda bulunacak tasarım ve üretim yapabilmelerini sağlamaktır.

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü bölümlerinden El sanatları ana sanat dalının altında Nakış bölümü bünyesinde Makine Nakışları Atölyesi olarak hizmet veren atölyemiz; Kasnaklı Makine Nakışları-Bilgisayarlı Desen Tasarım-Bilgisayarlı İşleme Makinesi olmak üzere 2 yıllık eğitim veren ve aynı zamanda bu alanlarda da üretim yapan bir atölyedir.

Atölyemiz Öğrencileri 1. yıldan Araştırma Teknikleri, insan ilişkileri, İşletme bilgisi gibi teorik derslerin yanı sıra dal dersleri olan mesleki resim, desen dersleri gibi uygulamalı meslek dersleri almakta. 2. yılda üretim atölyelerinde, alanlarında aldıkları teknik bilgilerini, özgün tasarım yapabilme becerilerini kullanarak üretim yapmaktadır Sene sonunda alanında hazırladığı bitirme projesini sunmaktadır.

Kasnaklı Makine Nakışları:

Atölyemizde  makine nakışları hakkında genel bilgi verilmesi, makine tanıtımı ve basit onarımlarının gösterilerek nakış tekniklerinin uygulaması, (Çin İğnesi, Blonya İğnesi, Aplike Beyaz İş,Astragan,Suzene, Balık sırtı,Verev Sarma ,Sim sarma vb).yapılmaktadır.
Eğitimim ilk yılında, bu uygulamalara geçmeden önce  makineler hakkında genel bilgi verilmekte, kullandığı makinelerin basit onarımlarının yapabilmesi gösterilmekte, nakış tekniklerinin uygulanması   makinelerinin kullanımı öğretilmektedir. Ayrıca zig zag dikiş makineleri ile yapılan uygulamalar gösterilmekte, ince ve kalın sarma  dantel çeşitlerinin  tutturulması  ilik ,nervür yapma, kenar kıvırma, Antika ve piko yapma v.b  tekniklerinin eğitim ve uygulamaları yapılmaktadır

M NAKIŞ M NAKIŞ

İkinci yıl üretime geçen öğrenciler;  günümüz hayat şartlarında aile bütçesine katkıda bulunmakta öğrendiği bilgi, kazandığı estetik görüş ve teknik becerisini günlük hayatta kullanılan giyim aksesuar ev mefruşatında uygulayabilmektedir.

Bilgisayarlı Desen Tasarımı

Bilgisayarlı desen tasarımı atölyemizde öğrenciler bilgisayar kullanımı ile bilgisayarda desen tasarlama bilgi ve becerisini kazanmaktadırlar. Günümüzde hızla gelişen teknolojiye paralel olarak çok çeşitli işlemeler yapabilen makineler bulunmaktadır. Bu makinelerde kısa sürede çok sayıda ürün çıkarılabilmektedir. Bu ürünlerin makinelerde işlenmesi için önceden bilgisayar ortamında programlanmasına gereksinim vardır. Bilgisayarlı desen tasarım programı eğitiminde öğrenciye Oda takımları, çeşitli ev mefruşatlarında, bay, bayan ve çocuk giyimi, ve birçok alanda kullanabileceği değişik  özellikte desen hazırlama ve bilgisayar ortamında  tasarım yapabilme becerisi kazandırılmaktadır.

Bilgisayarlı İşleme makinesi

Tasarımı yapılan desenlerin Bilgisayarlı işleme makinelerine aktarımı ve işlenmesine dönük bilgi, beceri kazandırılır. Üretim kısmında da çok başlı işleme makinelerinde üretim yapabilmektedir. İşletmelerde kullanılan çok başlı İşleme makinesinin kullanılması bakımı ve basit onarımının yanında programlanan desenin makineye aktarılması ve üzerinde basit değişikleri yapabilmeyi ve bitmiş ürüne dönüştürme becerisi kazanmanın yanı sıra sektörü tanıyarak mezun olduğunda sektörün ihtiyaç duyduğu eleman olarak çalışma olanağına kavuşacaktır. Bölümümüzden yetişen öğrenciler bilgisayarlı ve işleme makinesinin hepsinde eğitim aldığından sektörün beklentisinden daha yüksek eleman olarak mezun olmaktadırlar.

Üretim Atölyesi

Bu atölyemizde geleneksel sanatlarımızı yaşatmak için, günümüz zevk modasına uygun modernize ürünlerle birlikte eskiyi aynen yaşatacak ürünler de  yapılmaktadır. Okulumuzun projelerine destek vermenin yanı sıra müşteri isteklerine de cevap verilmekte, sipariş alınmaktadır.  Bütün bu atölye çalışmalarının bitiminde, ağırlaşan hayat şartlarında kadının aile bütçesine katkıda bulunmak ve kendi özgüvenini kazanarak, makineleşmenin  ülkemiz ekonomik ve sosyal kalkınmasına yer alacak ve sektörde aranan eleman özelliklerinde mezun olacaktır. Üretim atölyemizde 2.sınıf öğrencilerimizle birlikte, teknisyen,sözleşmeli personel ve branş öğretmenlerinden oluşan kadroyla çalışılmaktadır.Yürütülen bu çalışmalar belli bir plan ve estetik dahilinde yapılmaktadır.

M NAKIŞ M NAKIŞ

Eğitim yılı süresince yapılan işlerden bazılarına örnek vermek gerekirse….

- Okulumuz diğer atölyelerinden gelen müşteri ve koleksiyon çalışmaları,

1. Özel gün ve haftalar için özel kıyafetler.(Nişan Düğün Mezuniyet törenleri v.b)
  2. Devlet kurumlarına ait misafirhane müze ve benzeri özel mekanların dekorasyonları
  3. Mevlana müzesi, Hacı bayram camii gibi dini mekanların sanduka örtüleri,  minber örtüleri v.b işlemeleri aslına uygun veya temsil ettikleri yüzyılın işleme özelliklerine uygun olarak işlenmesi,
  4. Geleneksel Türk el nakışlarını günümüze taşımak ve yaşatmak adına sanatsal değeri ve emeği olan yeni tasarımlar yapılması,

-    Yine sanatsal değeri olan yıpranmış işlerin yenilenmesi yapılmaktadır

1. Suzene, lase v.b tekniklerde işleme yapan farklı makinelerde yeni tasarımlarla üretim yapılması,
  2. Atölyemiz bünyesinde bulunan bilgisayarlı desen tasarımı programında tasarlanan desenler çok başlı işleme makinesinde işlenerek geleneksel nakışların yanında teknolojiye de uyum sağlayan çağdaş özgün tasarımlarla nakış ve işlemeleri.

Makine  Nakışlarında eğitimini tamamlayan öğrenci sertifıkasını aldıktan sonra denklik alarak belmekler veya halk eğitimlerinde usta öğretici olabildikleri gibi yeterli donanıma sahıp olduklarından kendi işyerlerini açabilir veya cok başlı işleme makıneleri olan işyerlerınde makine operatörü , nakış desen proğramcı olarak  desen tasarımcısı olabilmektedir.

Yayın: 29.05.2013 - Güncelleme: 02.11.2017 21:44 - Görüntülenme: 4020