TAKI TASARIMI ATÖLYESİ

TAKI

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğüne bağlı olan,  1958 Yılında geleneksel sanatlarımızı araştırmak,yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla açılan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü bünyesinde ;  teknolojik gelişmeler sonucunda kaybolmaya yüz tutmuş sadekarlığı canlandırmak, yeni bir meslek sahibi olmak isteyen ve konuya ilgi duyan kişilere eğitim verebilmek için 1995 yılında Takı Tasarımı Atölyesi kurulmuştur. 8 Öğrenci kapasitesiyle küçük  bir atölyede eğitime başlanmış, zamanla gelişip, donanımları artarak günümüzde 16 öğrenci kapasiteli kuyumcu atölyesi ile 12  öğrenci kapasiteli Mine atölyesine ulaşmıştır.

Kuyumculuk teknolojisi alanında teknik, teknolojik, sanatsal bilgi ve beceriye sahip, özgün takı tasarımı yapabilen teknik elemanlar yetiştirmektedir.

Kuyumculuk sektöründe ihtiyaç duyulan mesleki gelişime ve yeniliklere açık, tasarım yapan ve tasarımlarını üretime dönüştürebilecek bilgi, beceri ve donanıma sahip bireyler olmalarını sağlamak.

50.YIL HATIRA İĞNESİ

ATÖLYEMİZDEN GÖRÜNTÜ

Haftada 5 gün, iki yıl eğitim verilen Takı Tasarım Bölümünde, kuyumculuk alanı ile ilgili teknik, teknolojik, sanatsal bilgi ve beceriye sahip, özgün takı tasarımı yapabilen teknik elemanlar yetiştirilmektedir. Bu özelliklerin kazandırılabilmesi  için öğrenciler I. Sınıfta : Takı Çizimi ve Üretimi, Şekillendirme Teknikleri, Takı Yüzeyini Süsleme, Etüd ve Takıda Detay, Takı Tasarımı, Takıda Teknik Resim, Temel Sanat Eğitimi, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Takı Tarihi, Mesleki Resim, Mesleki Yabancı Dil, II. Sınıfta : Araştırma Teknikleri, İşletme Bilgisi, İşletmelerde Beceri Eğitimi derslerinin yanı sıra üretim atölyesinde çalışma yapmaktadırlar.

Pratik Sanat Kurslarımızda haftada 1 gün (sekiz saat olmak üzere) pratik çalışma yapılmaktadır. Her öğretim yılı başında atölye durumu  göz önünde bulundurularak öğretmenler kurulu kararı doğrultusunda açılacak kurslar ve öğrenci sayıları belirlenerek  Milli Eğitim Bakanlığınca ilan edilen kayıt döneminde kayıtlar yapılmaktadır.
Bu  doğrultuda eğitim verdiğimiz kurslarımız;
- Kuyumculuk Teknikleri Kursu,
- Mine Teknikleri Kursu

Eğitimin yanı sıra üretimin de yapıldığı atölyemizde, boynuz, sedef kakma takılar, mine (şippo) tekniği ile ürünler, 950 ayar gümüşün, gerektiğinde pirinç ve alpaka gibi metallerin de kullanıldığı özgün tasarımlar yapılarak satışa sunulmakta, ayrıca, isteğe bağlı özel siparişler de çalışılmaktadır.
Okulumuzun kuruluş amaçlarından olan gelenekselliğin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması  prensibi atölyemizde hayat bulmakta , bu amaçla koleksiyon ve proje çalışmalarımız  da bulunmaktadır.

BEŞİBİRYERDE KOLEKSİYONUNDAN ÜRÜN ÖRNEĞİ
KURUMSAL HEDİYELİK EŞYA ÖRNEKLERİ