T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Ankara Olgunlaşma Enstitüsü

ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ

Araştırma Bölümü, geleneksel Türk giyimi ve el sanatlarını yaşatma misyonuyla her yıl enstitümüzün bütün alanlarını ve üretim atölyelerini kapsayan tema projelerini geliştirerek belirlenen konularda devlet kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve kurumsallaşmış alan uzmanlarıyla iş birliği içinde araştırmalar yaparak sonuçlarını tasarım ve üretim atölyelerine sunarak projenin koordinasyonunu sağlar.

Proje kapsamında üretilen ürünlerin kataloğunun hazırlanması için Grafik ve Fotoğraf Alanıyla; projenin sunumuyla ilgili faaliyetler için Tanıtım Pazarlama bölümüyle iş birliği içinde çalışmalarını yürütür.

 Enstitümüzün arşiv niteliği taşıyan belgelerini tasnifler ve arşivler. Araştırma yapılan konularda kişi, kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti sunar, konferans ve seminerler düzenleyerek yayınlar hazırlar.

 

TEMA PROJELERİMİZ

2003 yılından bugüne Esntitümüzde yapılan tema projelerimiz arasında;

  1. Kültürlerin Hamisi Fatih Projesi
  2. Mevlana Projesi
  3. Anadolu Çiçekleri Projesi
  4. Ankara Tavşanı Projesi
  5. Beşi Bir Yerde Projesi
  6. Kınalı Eller Projesi
  7. Renk Renk Anadolu Projesi
  8. Sof Kumaş ve Tiftik Projesi
  9. Renk Renk Anadolu Güncel Projesi
  10. Eflani Çember Bezi Projesi
  11. Ankara Projesi
  12. Doğadan Sanata Projesi
  13. Motiflerin Dilinden Olgunlaşma Home Projesi

 

Kültürlerin Hamisi Fatih Projesi: Projenin çalışmalarına 2001-2022 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Yapılan çalışma ile Sultanın evrensel kişiliğini, gönül zenginliğini ve hoşgörüsünü İstanbul'un 550.yılında ön plana çıkarmak amaçlanmıştır. Bu proje kapsamında 35 adet kıyafet tasarlanarak koleksiyon oluşturulmuştur.

 

Mevlana Projesi: Projenin çalışmalarına 2005-2006 eğitim-öğretim yılında başlamıştır. Anadolu Selçuklu medeniyetinin kültürel değerlerini vurgulayarak yeni konsept oluşturmak ve UNESCO'nun 2006-2007 yıllarında düzenlediği Mevlana Celaleddin Rumi'nin 800.doğum yıldönümü kutlamalarına katılım ile Türk kültürünün tanıtımına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Proje kapsamında kıyafet koleksiyonu oluşturulmuştur.

Anadolu Çiçekleri Projesi: Projenin çalışmalarına 2007-2008 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Dünyada sadece belli bir bölgede yetişen veya vatanı belli bir bölge olan (endemik) bitkiler açısından ülkemiz dünyanın birkaç bölgesinden biridir. Ülkemizin bu zenginliği, bu biyolojik çeşitliliği geleneksel el sanatlarımıza yüzyıllar boyu esin kaynağı olmuştur. Örtüsünden, oyasına, tablosundan nakışına, renk renk, çeşit çeşit, ilmek ilmek işlenen bu nadide bitkilere olan vefa borcumuzu ödemek istediğimiz 50. yıl tema projemizle kaybolmaya yüz tutan çiçeklerimiz yeniden canlandırıp yeni nesillerle buluşturulmuştur.

 

Ankara Tavşanı Projesi: Projenin çalışmalarına 2003 yılında başlanmıştır. Projeyle, ülkemizde Ankara tavşanı yetiştiriciliği ile yün üretimine yönelik organize olamamış ve bireysel çabaların yanında çalışmalara bütünlük kazandırmak için ev hanımlarını eğitimden istihdama taşıyacak mesleki eğitimi uygulamak; ulusal eğitime destek vermek amacıyla Ankara/Altındağ bölgesinde oluşturulacak bir gruba usta öğreticiler tarafından Ankara tavşan yününü eğirme işlemi öğretilerek bir istihdam alanı yaratmak amaçlanmıştır.

 

Beşi Bir Yerde Projesi: Projenin çalışmalarına 2004-2005 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Projeyle, Türkiye'nin ve Türk kültürünün tanıtımına katkıda bulunarak "Ulusal Eğitime Destek" kampanyası kapsamında kadınların istihdama katılmasını sağlamak yolunda bilinç oluşturmak, Anadolu'nun otantik giyim kuşam ve takı kültürünü modern çizgilerle birleştirerek günlük kullanımlarla dünyaya taşımak amaçlanmıştır. Proje kapsamında kıyafet koleksiyonu oluşturulmuştur.

 

Kınalı Eller Projesi: Projenin çalışmalarına 2013-2014 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Projeyle, geleneksel kültürümüzde geçmişten günümüze düğün gelenekleri içerisinde önemli bir yeri olan "kına gecesi" seremonisini Türk gelenek ve göreneklerine uygun şekilde yaşatmak amaçlanmış olup toplumda geleneklerimize sahip çıkma konusunda farkındalık oluşturmak istenmiştir. Proje kapsamında bir giysi koleksiyonu oluşturulmuştur.

 

Renk Renk Anadolu Projesi: Projenin çalışmalarına 2005-2006 eğitim-öğretim yılında başlanmıştır. Projeyle, Anadolu'nun tarihi zenginliği, yöresel el sanatları ve giyim kültürünü gelecek kuşaklara tanıtmak, aktarmak, sevdirmek ve tüm insanlarla paylaşmak amaçlanmıştır. Projeyle ülkemizin 7 bölgesinin geleneklerinin konu edildiği 35 ilimizin geleneksel giysilerinden yararlanılarak, "Yöresel Anadolu Giysi ve Sergi Koleksiyonu" oluşturulmuştur. Bu kapsamda 48 adet giysi koleksiyonu ve 60 adet sergi koleksiyonu ürünleri hazırlanmıştır.

 

Sof Kumaş ve Tiftik Projesi: Projenin çalışmalarına 2019 yılında başlanmıştır. Zengin tarihi, kültür hayatı ve doğal güzellikleri ile Türkiye'nin başkenti Ankara'nın kültür ve turizm alanında bir marka şehir olması amacıyla Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün misyonu ve vizyonu doğrultusunda, Ankara keçisini, tiftiğini ve Ankara'nın kültürel mirasının önemli bir parçası olan sof kumaşı araştırmak, tanımak ve gelecek kuşaklara aktarmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmalar devam etmektedir.

 

Renk Renk Anadolu Güncel Projesi: Projenin çalışmalarına 2021 yılında başlanmıştır. Proje Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün misyonu ve vizyonu doğrultusunda geleneksel Türk kültürünü yaşatmak ve modernize yorumlarla tanıtmak ilkesi ile hazırlanmış olup, Türklerin geleneksel el sanatları ile kültürel giyim-kuşam ve aksesuarlarını modernize giysi tasarımları ile defileler kanalıyla yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmalar devam etmektedir.

 

Eflani Çember Bezi Projesi; Projenin çalışmalarına 2020 yılında başlanmıştır. Enstitümüzün araştırma bölgesi içinde yer alan Karabük ilinde kaybolmaya yüz tutmuş yöresel dokumalarımızdan "Eflani Çember Bezi" ni yaşatmak ve bölgeye ekonomik olarak katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmalar devam etmektedir.

 

Ankara Projesi: Projenin çalışmalarına 2019 yılında başlanmıştır. Tarihte Ankara'nın milattan önce 5 bin yıl öncesinden itibaren başlayan tarihi; Angora, Ankyra, Engürü yolculuğu Cumhuriyetin kurulmasıyla en yüksek karakterine ulaşmıştır. Ankara'yı maddi ve manevi zenginlikleriyle buluşturup somut olmayan kültürel miraslarını, gelecek nesillere ulaştırmak, amaçlanmaktadır. Bu kapsamda çalışmalar devam etmektedir.

 

Doğadan Sanata Projesi: Projenin çalışmalarına 2022 yılında başlanmıştır. Proje Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün misyonu ve vizyonu doğrultusunda geleneksel Türk kültürünü yaşatmak ve modernize yorumlarla tanıtmak ilkesi ile hazırlanmış olup, ekolojik dengenin bozulması sebebiyle doğa teması kullanılarak geleneksel giyim ve el sanatlarıyla konuya dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmalar devam etmektedir.

 

Motiflerin Dilinden Olgunlaşma Home: Projenin çalışmalarına 2022 yılında başlanmıştır. Proje Ankara Olgunlaşma Enstitüsü'nün misyonu ve vizyonu doğrultusunda geleneksel Türk kültürünü yaşatmak ve modernize yorumlarla tanıtmak ilkesi kapsamında, geleneksel Anadolu motifleri kullanarak gündelik kullanıma uygun ev tekstil ve aksesuar ürünlerinin tasarlanarak üretilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmalar devam etmektedir.

 

 

AB PROJELERİ

 

  • Proje : ENTREVET (Mesleki Eğitimde Girişimcilik İklimi Geliştirme)

 

Proje Konusu: Meslek Derslerin De Uygulamalı Girişimciliğin Öğretilmesi

 

  • Proje :  First Step On The Entrepreneurship (Girişimcilikte İlk Adımlar)

 

Proje Konusu: Avrupa'da Meslek Derslerinde Uygulamalı Girişimciliğin İzlenmesi

 

  • Proje : Grundvıg Workshop

 

Proje Konusu: Avrupalı Öğrencilerin Taş Bebek Yapımını Çalışma Grubu İle Öğrenmesi

 

 

 

MERKEZİ FİNANS PROJELERİ

 

 

  • Proje: Eğitim Kurumu ve İşletme İşbirliği İle Eğitimden İstihdama Etkin Geçiş

 

Proje Konusu : Stilistlik,Modelistlik,Model Makinacılık Ve Makinacılıkta Eğitim

 

  • Proje: Eğitimden İstihdama Geçişte Gençlerin Desteklenmesi

 

Proje Konusu: Stilistlik,Modelistlik Ve Makinacılıkta Eğitim

 

ETKİNLİKLER

  1. Anadolu Işıkları Konferansı -1
  2. Anadolu Işıkları Konferansı -2
  3. Uluslararası İpek Yolu Kültür, Spor ve Akademik Konferansı
  4. Uluslararası Kore-Bulgaristan Konferansı, "Moda Serüveni"
  5. Uluslararası Kore-Mısır Moda Ruhu Konferansı
  6. Özbekistan Uluslararası Nakış Festivali

 

 
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.05.2013 - Güncelleme: 05.01.2024 13:22 - Görüntülenme: 6014
  Beğen | 1  kişi beğendi

Etiketler :
araştırma,