T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Ankara Olgunlaşma Enstitüsü

MAKİNE NAKIŞLARI ATÖLYESİ

Makine Nakışları Atölyesi olarak hizmet veren atölyemiz; Kasnaklı Makine Nakışları-Bilgisayarlı Desen Tasarım-Bilgisayarlı İşleme Makinesi olmak üzere alanlarda üretim yapan bir atölyedir.

Kasnaklı Makine Nakışları:

Atölyemizde makine nakışları hakkında genel bilgi verilmesi, makine tanıtımı ve basit onarımlarının gösterilerek nakış tekniklerinin uygulaması, (Çin İğnesi, Blonya İğnesi, Aplike Beyaz İş, Astragan, Suzeni, Balık sırtı, Verev Sarma, Sim sarma vb).yapılmaktadır.
Eğitimim ilk yılında, bu uygulamalara geçmeden önce makineler hakkında genel bilgi verilmekte, kullandığı makinelerin basit onarımlarının yapabilmesi gösterilmekte, nakış tekniklerinin uygulanması makinelerinin kullanımı öğretilmektedir. Ayrıca zig zag dikiş makineleri ile yapılan uygulamalar gösterilmekte, ince ve kalın sarma dantel çeşitlerinin tutturulması ilik, nervür yapma, kenar kıvırma, Antika ve piko yapma v.b tekniklerinin eğitim ve uygulamaları yapılmaktadır

İkinci yıl üretime geçen öğrenciler; günümüz hayat şartlarında aile bütçesine katkıda bulunmakta öğrendiği bilgi, kazandığı estetik görüş ve teknik becerisini günlük hayatta kullanılan giyim aksesuar ev mefruşatında uygulayabilmektedir.

13-11-2018

Bilgisayarlı Desen Tasarımı

Bilgisayarlı desen tasarımı atölyemizde öğrenciler bilgisayar kullanımı ile bilgisayarda desen tasarlama bilgi ve becerisini kazanmaktadırlar. Günümüzde hızla gelişen teknolojiye paralel olarak çok çeşitli işlemeler yapabilen makineler bulunmaktadır. Bu makinelerde kısa sürede çok sayıda ürün çıkarılabilmektedir. Bu ürünlerin makinelerde işlenmesi için önceden bilgisayar ortamında programlanmasına gereksinim vardır. Bilgisayarlı desen tasarım programı eğitiminde öğrenciye Oda takımları, çeşitli ev mefruşatlarında, bay, bayan ve çocuk giyimi, ve birçok alanda kullanabileceği değişik özellikte desen hazırlama ve bilgisayar ortamında tasarım yapabilme becerisi kazandırılmaktadır

13-11-2018
13-11-2018

Bilgisayarlı İşleme makinesi

Tasarımı yapılan desenlerin Bilgisayarlı işleme makinelerine aktarımı ve işlenmesine dönük bilgi, beceri kazandırılır. Üretim kısmında da çok başlı işleme makinelerinde üretim yapabilmektedir. İşletmelerde kullanılan çok başlı İşleme makinesinin kullanılması bakımı ve basit onarımının yanında programlanan desenin makineye aktarılması ve üzerinde basit değişikleri yapabilmeyi ve bitmiş ürüne dönüştürme becerisi kazanmanın yanı sıra sektörü tanıyarak mezun olduğunda sektörün ihtiyaç duyduğu eleman olarak çalışma olanağına kavuşacaktır. Bölümümüzden yetişen öğrenciler bilgisayarlı ve işleme makinesinin hepsinde eğitim aldığından sektörün beklentisinden daha yüksek eleman olarak mezun olmaktadırlar.

13-11-2018

Üretim Atölyesi

Bu atölyemizde geleneksel sanatlarımızı yaşatmak için, günümüz zevk modasına uygun modernize ürünlerle birlikte eskiyi aynen yaşatacak ürünler de yapılmaktadır. Okulumuzun projelerine destek vermenin yanı sıra müşteri isteklerine de cevap verilmekte, sipariş alınmaktadır. Bütün bu atölye çalışmalarının bitiminde, ağırlaşan hayat şartlarında kadının aile bütçesine katkıda bulunmak ve kendi özgüvenini kazanarak, makineleşmenin ülkemiz ekonomik ve sosyal kalkınmasına yer alacak ve sektörde aranan eleman özelliklerinde mezun olacaktır. Üretim atölyemizde 2.sınıf öğrencilerimizle birlikte, teknisyen, sözleşmeli personel ve branş öğretmenlerinden oluşan kadroyla çalışılmaktadır. Yürütülen bu çalışmalar belli bir plan ve estetik dahilinde yapılmaktadır.

Eğitim yılı süresince yapılan işlerden bazılarına örnek vermek gerekirse.

- Okulumuz diğer atölyelerinden gelen müşteri ve koleksiyon çalışmaları,

  • Özel gün ve haftalar için özel kıyafetler (Nişan Düğün Mezuniyet törenleri v.b)
  • Devlet kurumlarına ait misafirhane müze ve benzeri özel mekanların dekorasyonları
  • Mevlana müzesi, Hacı bayram camii gibi dini mekanların sanduka örtüleri, minber örtüleri v.b işlemeleri aslına uygun veya temsil ettikleri yüzyılın işleme özelliklerine uygun olarak işlenmesi
  • Geleneksel Türk el nakışlarını günümüze taşımak ve yaşatmak adına sanatsal değeri ve emeği olan yeni tasarımlar yapılması
  • Sanatsal değeri olan yıpranmış işlerin yenilenmesinin yapılması
  • Suzeni, lase v.b tekniklerde işleme yapan farklı makinelerde yeni tasarımlarla üretim yapılması
  • Atölyemiz bünyesinde bulunan bilgisayarlı desen tasarımı programında tasarlanan desenler çok başlı işleme makinesinde işlenerek geleneksel nakışların yanında teknolojiye de uyum sağlayan çağdaş özgün tasarımlarla nakış ve işlemeleri.

Makine Nakışlarında eğitimini tamamlayan öğrenci sertifikasını aldıktan sonra denklik alarak belmekler veya halk eğitim merkezlerinde usta öğretici olabildikleri gibi yeterli donanıma sahip olduklarından kendi işyerlerini açabilir veya cok başlı işleme makineleri olan işyerlerinde makine operatörü , nakış desen programcı olarak desen tasarımcısı olabilmektedirler.

13-11-2018
13-11-2018
13-11-2018
13-11-2018
13-11-2018
13-11-2018
13-11-2018
13-11-2018
13-11-2018
13-11-2018
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.11.2018 - Güncelleme: 03.01.2024 15:19 - Görüntülenme: 4032
  Beğen | 6  kişi beğendi